Kongress 2025
Snart är det dags för Astma- och Allergiförbundets digitala kongress. På kongressen blickar vi först bakåt på vad som har hänt sedan förra kongressen för att sedan blicka framåt och fatta beslut för de kommande åren samt välja förtroendevalda.
Vi ser fram emot en givande och engagerande digital kongress tillsammans med dig!
Tid och plats
Kongressen sker digitalt med två huvudsakliga delar. I den första delen kan alla när det passar logga in i VoteIt. I den första delen betar vi av beslut om formalia, förra årets verksamhet och arbetsordningen. I den andra delen ses vi alla samtidigt och då har vi fokus på det som händer framåt.
- 19-22 maj via VoteIt: Du kan logga in när det passar dig och ta beslut om formalia, förra årets verksamhet och arbetsordningen. Det tar totalt cirka 1-2 h.
- 24-25 maj – Live – möten i Zoom och VoteIT: Här möts vi alla samtidigt och vi har diskussioner och fattar beslut om propositioner, motioner och val. Mötet pågår mellan kl 9-16 båda dagarna med paus för en längre lunch.
Program
Här kan du se programmet för kongressveckan i två bilder. Bild ett visar måndag-fredag,19-22 maj, via VoteIT när ombuden loggar in när det passar och läser, diskuterar och yrkar. Bild två visar lördag och söndag, 24-25 maj, då vi har live-möten via VoteIt och Zoom.
Klicka på bilderna för att förstora eller spara ner dem.
Dokument och handlingar
Vi har samlat alla kongresshandlingar på en och samma sida för enkel översyn. När kongressen börjar kommer förslag och beslut fattas via VoteIt och Zoom.
Viktiga datum
- 20 december – Kallelse till kongressen skickades ut
- 2 januari – Deadline att skicka in motioner
- 1 februari – Sista datum att nominera till uppdrag – Nominera nu
- 4 april – Handlingar finns tillgängliga på hemsidan + anmälan öppnar
- 14 april – Öppet möte inför kongressen på Zoom, kl.18.00-19.15 – Länk till mötet
- 15 april – Deadline för region och län att hålla årsmöten och utse ombud
- 25 april – Sista anmälningsdag för ombud
- 29 april – Öppet möte inför kongressen på Zoom, kl. 10.30-11.45
- 12 maj – Kongresskola kl 18.30-19.30 – digitalt på zoom
- 13 maj – Kongresskola kl 12.00-13.00 – digitalt på zoom
- 19-25 maj – Kongress digitalt via verktygen VoteIT och Zoom
Klicka på bilden för att förstora eller spara ner den.
Teknisk information
Kongressen kommer vara helt digitalt och du kommer därför behöva en dator eller platta, kamera, mikrofon/headset samt programmet Zoom och tillgång till VoteIt där alla kongresshandlingar och yrkanden finns.
Snabbfakta om tekniken på kongressen:
VoteIT är vårt mötessystem. Här finns dagordning med alla förslag vi ska besluta om. I VoteIT kan man lägga förslag (yrka), begära ordet, diskutera under de första punkterna och rösta. Det kommer genomföras utbildningar i VoteIT innan kongressen.
Zoom är vårt videoverktyg. Här följer du sändningen av kongressen och gör muntliga yrkanden under behandlingen.
Du kan läsa detaljerad information på sidan med teknisk information.
Utbildning inför – Kongresskola
Inför kongressen kommer det hållas två digitala kongresskolor, du väljer en av de. Där går vi igenom hur kongressen går till och kort om hur mötesverktyget VoteIT fungerar.
Eftersom det är första gången vi gör en digital kongress och använder VoteIT så är det flera saker som är nya eller lite annorlunda mot tidigare år. Därför är det viktigt att alla ombud deltar, även om man har varit på många kongresser tidigare.
Kongresskolan hölls den 12 och 13 maj. Nedan hittar du länk till utbildningen.
Instruktionsfilm om VoteIT
Vi har tagit fram en instruktionsfilm om VoteIT som man bör titta på innan man deltar på kongresskolan. Du kan titta på instruktionsfilmen via länken nedan.
Mer information och vanliga frågor
Det finns några huvudsakliga anledningar till att Förbundsstyrelsen valt att hålla att kongressen ska vara digital i år.
- Den försämrade ekonomin gör att förbundet behöver dra in på utgifter under 2025. En digital kongress kostar mycket mindre än där vi ses fysiskt.
- Det blir lättare för fler att delta. Vissa har tidigare haft svårt att delta på fysiska kongresser. Exempelvis de som är svårt pälsdjursallergiska, doftöverkänsliga eller pollenallergiska. Föräldrar som har svårt att lämna sina barn eller personer som inte kan få ledigt från jobbet för den extra tid som resan innebär.
- Det kommer vara gratis att delta i år. I jämförelse med tidigare år då det kostat mellan 2 000-3 000 kr/ombud.
Inför kongressen kommer det hållas två digitala kongresskolor, du väljer en av dom. Där går vi igenom hur kongressen går till och kort om hur mötesverktyget VoteIT fungerar.
Vi kommer också göra en instruktionsfilm om VoteIT som man bör titta på innan man deltar på kongresskolan. Vi kommer också spela in kongresskolan om inget av datumen passar dig.
Eftersom det är första gången vi gör en digital kongress och använder VoteIT så är det flera saker som är nya eller lite annorlunda mot tidigare år. Därför är det viktigt att alla ombud deltar, även om man har varit på många kongresser tidigare.
Det finns två datum att välja på. Det är samma innehåll båda gångerna så man deltar bara vid det ena tillfället. Du behöver inte anmäla dig, utan du går på det tillfälle som passar dig bäst.
- 12 maj, kl 18.30-19.30
- 13 maj, kl 12.00-13.00
Zoomlänk kommer närmare utbildningstillfället.
Du kommer behöva en dator eller platta, kamera, mikrofon/headset samt programmet Zoom och tillgång till VoteIt där alla kongresshandlingar och yrkanden finns.
Du kan läsa detaljerad information på sidan med teknisk information.
ös den Allmänna frågor
I samband med att anmälan till kongressen öppnar kommer du kunna höra av dig med frågor till kongress@aaf.se.
Tekniska frågor
Under kongressen kommer du kunna ringa vår tekniska support om du har tekniska frågor. Denna information kommer delas när kongressen närmar sig.
Ordningsfråga
Ordningsfrågor hanteras direkt under mötet. En ordningsfråga får inte handla om sakfrågan som diskuteras. Det handlar oftast om formen för mötet eller om man vill ha streck i debatten eller hur vi tar beslut eller behandlar en viss fråga. Ordningsfråga sker muntligt i mötet, sätt på din mikrofon och säg “Ordningsfråga” så får du ordet av mötespresidiet