Barnallergiåret 2024

Barnallergiåret 2024

Det här ser inte ut som Astma- och allergiförbundet tänker kanske du, men vi tror att ett viktigt övergripande kampanjmål under året är att vi når utanför den egna organisationen. För att göra det har vi tagit ut svängarna något med nya kampanjkoncept och manifest.

Vi tappar medlemmar varje år och måste bli fler för att ha en fortsatt tung röst i samhällsdebatten. Alltså är våra kampanjkoncept framtagna för att överraska, väcka nyfikenhet och fungera som samtalsstartare. Tanken är att alla medlemmar med lätthet ska kunna värva åtminstone en ny medlem var under nästa år. Visst låter det realistiskt? Vad tycker du?

Otåliga barnkonferensen 2024

19 november 13:00-17:00 – Filadelfia Convention Center (samt på distans)

Barn med astma och allergi är inte ömtåliga – de är otåliga!

De vill inte vänta på politiska beslut för att våga äta skolmaten. De vill inte vara beroende av regionens vårdbudget för att orka spela fotboll. De vill cykla till badplatsen, lyckas i skolan och somna tryggt, var i Sverige de än bor.

Med den här konferensen vill vi öka kunskapen om hur dessa sjukdomar påverkar ett barns liv, och vad vi behöver göra framåt för att ge barnen bättre förutsättningar. Välkommen till en spännande eftermiddag!

Konferensen riktar sig till dig som möter barn i ditt arbete inom vård eller skola, till dig som beslutar om barns villkor och till dig som är medlem i Astma- och Allergiförbundet.

Pollenpreppen

Period: april-maj

Ålder barn: 13-18 år (Vi kommer i delar att titta ytterligare några år uppåt för att visa konsekvenserna av en gymnasietid präglad av svår pollenallergi.)

Tema: Bra genomgång av vad pollenallergi är, hur det behandlas och hur det är för barn och unga som har pollenallergi. Kartläggning över hur regionerna vaccinerar mot pollenallergi – stora skillnader framträder då.

Manifest

Var tredje vuxen och var femte barn i Sverige har pollenallergi. För dem är årets vackraste månader en tid av nysningar,andningssvårigheter och andra utmanande symtom.
De flesta blir tack och lov bra med receptfria läkemedel, men de svårast sjuka behöver träffa en specialist och få vaccinbehandling.
Alldeles för många lider i onödan.
Det reagerar vi mot! Det finns ju bra behandlingar!
Barn och unga med pollenallergi behöver en bättre livskvalitet under vår och sommar. De behöver mer ork och de behöver slippa att utveckla astma för att de inte får behandling i tid.
Kväv inga nysningar – kräv rätt vård!

Planerade aktiviteter

  • En ny pollenallergirapport där vi följer upp de regionala ojämlikheterna.
  • Under hela pollensäsongen producera nyheter med utgångspunkt från det som framkommer i rapporten.
  • Av erfarenhet vet vi också att det också gäller att vara tillgängliga när medierna vaknar och vill skriva pollenartiklar.
  • Vi planerar också att ta fram så kallade stomartiklar till insändare och debattsidor där ni lägger in egna nedbrutna siffror. På så sätt kan vi skapa stor synlighet för Astma- och allergiförbundet.
  • Producera ett white paper som sammanställer nuläget och Astma- och Allergiförbundets viktigaste frågor.
  • Insamlingsbrev om pollenallergi.
  • Näsduksevent på en central plats i Stockholm där vi delar ut näsdukar med pollenbudskap på paketen: ”Ha en trevlig vår! Nästa vår.”
  • Sociala medier kampanj med AI genererade barn med t-shirt budskapen ”Jag vill orka plugga” och ”Behandla mig rätt”.

Vi har en utmaning i att medier gärna tar vinkeln ”Så vet du om du är förkyld eller pollenallergisk.” Vi behöver jobba tillsammans för att istället komma ut med information om hur de svårast pollenallergiska har det och varför de måste få behandling med vaccination. Här skiljer det mellan regionerna.

Hur ser du på möjligheten att arrangera ett regionalt seminarium och bjuda in regionpolitiker och lokalmedier? Andra kampanjidéer? Bedömer du att lokala föreningar vill engagera sig och kampanja kring pollenallergi?

Astmaattacken

Period: maj-juni

Ålder barn: 7-15 år (i huvudsak)

Tema: Sammanställning över vad astma är och hur sjukdomen påverkar livet för barn och unga. Även intervjuer med forskare. Tar upp värdet av förebyggande insatser, rätt diagnos och behandling liksom värdet av patientutbildning och en bra övergång från barnsjukvård till vuxenvård.

Manifest

Var tionde barn i Sverige lever med astma. Ett barn i varje skolklass har en vardag präglad
av andningssvårigheter. Trots att det med rätt behandling går att leva ett friskt liv.
Det måste vi ändra på! Barn med astma vill inte invänta regionens vårdbudget för att
kunna delta i skolidrotten. Barn med astma vill inte vara beroende av politiska beslut för
att kunna ta plats i laget. Barn med astma vill precis som andra barn hitta sin talang och
få förutsättningar att utvecklas – var i Sverige de än bor.
Barndomen väntar inte. Barn med astma behöver stöd från vuxenvärlden, personliga
behandlingar och smartare mediciner för att inte hamna efter eller utanför – nu!
Därför ska vi öka kunskapen om astma hos barn. Vi ska stötta livsviktig forskning. Vi ska
driva opinion för god och likvärdig vård i hela landet.
Stöd oss! Barn med astma ska kunna räkna med vårt stöd,
men för att lyckas behöver vi ditt. Tack!

Planerade aktiviteter

  • Publicera en ny astmarapport
  • Under maj och framåt publicera nyheter med utgångspunkt från det som framkommer i rapporten
  • Arrangera ett seminarium i Stockholm med inbjudna från profession och forskning
  • Rapporten visar att vård och behandling för flickor och pojkar med astma ser olika ut, att vård och behandling också ser olika ut i olika regioner.
  • Sociala medier-kampanj med AI-genererade barn med t-shirt budskapen ”Inte ömtålig, bara otålig”, ”Sätt mig inte på bänken” och ”Låt mig andas ut”.
  • Kampanj med medlemsrabatt på luftrenare.
  • Producera ett white paper som sammanställer nuläget och Astma- och Allergiförbundets viktigaste frågor.

En bärande del i vår kommunikation kommer att handla om idrott och fysisk aktivitet som en betydelsefull del av en framgångsrik astmabehandling och utmaningarna med att barn och unga med astma är mindre fysiskt aktiva än jämnåriga. En idé är att enskilda medlemmar eller föreningar kan haka på genom att arrangera egna lopp eller tävlingar där startavgifterna till exempel går till Barnallergifonden vår forskningsfond.

Hur går dina tankar när du läser ovanstående? Vad kan och vill din förening göra under Astma-attacken?

Trygga tuggan

Period: juni-juli och skolstart

Ålder barn: 6-12 år

Tema: Säkra skolmåltider och säker fika i föreningslivet.

Manifest

Var tredje person i Sverige måste ha stenkoll på maten.
För alla som har matallergi kan varje måltid sätta igång obehagliga ,
skadliga eller rent av livsfarliga reaktioner. Stunder som för ickeallergiker innebär trygghet och gemenskap, är för många allergiker
förknippat med oro och utanförskap. Det vill vi ändra på.
Alla ska kunna ta för sig av livet! Bättre kunskap om matallergi
bland oss alla och ökat fokus bland styrande politiker är dagens rätt.
Tillsammans kan vi trygga tuggan.

Planerade aktiviteter

  • För att kunna se vad forskningen säger om matallergi har ett White-Paper tagits fram. Det kan användas som ett faktaunderlag för våra ställningstaganden.
  • Vi jobbar vidare med den rapport kring matallergier som togs fram i somras. Rapporten är fortfarande aktuell då regeringen ännu inte gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram ett nationellt incidentrapporteringsverktyg. Vi jobbar därför vidare med frågan, bl.a. under Almedalen. Det finns även en informationsfolder om matallergi Trygga Tuggan som kan användas för att sprida information.
  • I samband med skolstarten kommer vi att uppmärksamma att det saknas tillräckliga kunskaper om våra diagnoser i förskola, skola, fritids och föreningsliv och vad det får för konsekvenser för barnen. Här blir det ett tydligare fokus på barn runt 6-12 år. Vi har tagit fram en stomartikel ”Matsalen är ofta skolans farligaste plats” som kan användas för regional uppmärksamhet i media. Det finns även ett underlag med en tabell som visar ungefär hur många barn som har matallergi regionvis.
  • En uppdatering av frågor i allergironden.se görs inför skolstart. Det blir något färre frågor och förslag på rutin för säker skolmat. Ett e-postutskick med information om allergironden görs till rektorer och skolsköterskor på grundskolor i samband med skolstart (v 32).
  • Vid skolstart kommer vi dela en checklista för säker fika i föreningslivet. Listan är särskilt framtagen av Astma- och Allergiförbundet i samarbete med Scoutrörelsen för att främja tillgänglig och säker fika för alla.
  • Sociala medier-kampanj med AI-genererade barn. T-shirtbudskapen kommer, med troligtvis ”Inga nötter ska hindra mig!” och liknande.
  • Eventuellt ett popup event med Fibr vid skolstart.

Hur tänker du om vår planering kring matallergier? Har din förening haft aktiviteter kring Trygga tuggan under hösten? Vad är i så fall era erfarenheter? Hur bedömer du möjligheterna att skapa engagemang och aktivitet kring matallergier under 2024? Finns det särskilda frågor kopplade till matallergier som du bedömer är lättare att engagera och involvera medlemmar att kampanja kring? Kan detta vara en kampanj där ni vill satsa på att rent av fördubbla ert medlemsantal?

Eksemt viktigt

Period: Från mitten av september-oktober

Ålder barn: 16-18 år (Även här tittar vi ytterligare några år högre upp i ålder för att fånga hela problematiken)

Tema: Psykisk ohälsa och det utanförskap eller till och med stigma AD kan leda till.

Manifest

En miljon spädbarn, barn och vuxna lider av atopiskt eksem
– och allt fler drabbas av denna välkända hudsjukdom. Trots det
är kunskapen bristfällig, vården ojämn och samhällskostnaderna stora.
Eksem påverkar hela livet och psykisk ohälsa är vanligt. Smärtsamt och
synligt eksem gör ont även inuti! Det är viktigt att vården i hela Sverige
får resurser och kunskap för att behandla rätt och rättvist.
Låt ett friskt liv för alla Sveriges atopiker börja nu!

Planerade aktiviteter

  • Vi har tagit fram en rapport ”Eksem hos barn och unga – när uppväxten präglas av klåda och smärta”. I rapporten finns bl.a. en intervju med Sophie Vrang, ordförande för temaföreningen Atopikerna.
  • White paper om atopiskt eksem – faktaunderlag, vad säger forskningen.
  • Kampanjsida Eksemt viktigt.
  •  Viktiga budskap att lyfta under kampanjperioden:
    – Att kunskapen om atopiskt eksem i primärvården höjs – gör det obligatoriskt med kompetensutveckling för vårdpersonal
    – Att Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer för atopiskt eksem implementeras hos alla vårdgivare i hela vårdkedjan
    – Att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för atopiskt eksem som förser regionerna med kunskap om god vård och visar för beslutsfattare i vården var som är viktigast att satsa på

Till toppen av sidan